pátek 20. března 2015

Věnečky

Těsto: 

  • 250 ml vody
  • 80 ml oleje
  • špetka soli
  • 160 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
Vodu s olejem a špetkou soli přivedeme k varu, stáhneme plamen, nasypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku a hrnec. 

Sundáme z plotny a necháme zchládnout na pokojovou teplotu, pak přidáme 4 vejce a mixérem vmícháme do hladkého těsta.

Na pečíčí papír děláme cukrářským sáčkem malé kopečky.

Pečeme 20 minut na 200°C (do trouby si dolů dáme hrnec s vodou, aby nebyly větrníky vysušené).


Ihned po vytažení rozkrajujeme, jinak by pak drolily a šlo to těžko.


Krém:

  • 150 g cukru (používám třtinový)
  • 300 ml smetany/mléka
  •  200 g másla
  • 1 vanilkový pudink
  • vanilkový cukr
Cukr zkaramelizujem, zalijeme 200 ml smetany/mléka a rozvaříme, stále mícháme, dokud se nerozvaří karamel. 

Ve zbytku smetany rozmícháme pudink a uvaříme ho v smetaně/mléce s cukrem. Vmícháme 50g másla a necháme trochu vychladnout, dáme do mixéru a šleháme do skoro vychladnutí. Všleháme zbývající měkké máslo a vanilkový cukr.
 
Směsí naplníme cukrářský sáček a plníme větrníky. Můžeme na tento krém dát i šlehačku :)


 

Žádné komentáře:

Okomentovat